Kend reglerne for udlejning af lejlighed

Viden om reglerne for udlejning af ejerlejlighed kan gøre hele forskellen på økonomisk ruin og god fortjeneste. For lejeloven i Danmark er gunstig over for lejerne, så det kan let blive dyrt for dig ikke at have styr på juraen. Derfor anbefaler vi selvfølgelig, at du får professionel vejledning ifm. udlejning af lejlighed eller får en advokat til at lave lejekontrakten for dig.

Her kan du få et indblik i, hvad du blandt andet skal tage højde for:

Ingen faste regler om husleje

Du må ikke sætte huslejen for højt, da det kan give problemer, men du skal heller ikke sætte lejen for lavt, da du så mister en stor del af din potentielle fortjeneste.

Derfor bør du rådgive dig med en professionel rådgiver som dels har erfaring med prisniveauet i det område, hvor du ønsker at udleje din bolig dels kan sætte den rigtige pris ud fra standen på boligen og sidst men ikke mindst kender den rigtig pris, så du får lejet ud bedst muligt, så boligen ikke står tom.

Sørg for at få betaling så tidligt som muligt

Du kan få forudbetaling ifm. udlejningen ved at opkræve depositum + nogle måneders forudbetalt husleje, når lejeren underskriver lejekontrakten. Ifølge reglerne må du højst opkræve 3 måneders husleje i depositum, samt 3 måneders forudbetalt husleje.

Nogle udlejere skriver ind i kontrakten, at lejeren først skal betale den forudbetalte husleje, umiddelbart før han flytter ind. Det fraråder vi. For så risikerer du, at vedkommende siger op lige før indflytningen, og i så fald har du ingen husleje at trække på, mens du finder en ny lejer.

Du kan heller ikke beholde depositummet, for lejeren har jo ikke slidt på lejligheden. Derfor anbefaler vi, at alle pengene falder, når I underskriver kontrakten. Skulle lejeren have økonomiske problemer, er det til din fordel at finde ud af det, så hurtigt som muligt.

2 gyldige grunde til at opsige en kontrakt

Hvis du ikke skriver en udløbsdato ind i lejekontrakten, er der kun to gyldige grunde til at opsige din lejer:

  1. At du selv skal bo i lejligheden, hvilket du skal varsle et år forinden.
  2. At lejeren ikke betaler sin husleje, selv om du har rykket for det.

Jf. punkt 2 er det ikke nok, at lejeren konsekvent skal rykkes. Proceduren er, at du skal sende din rykker med et anbefalet brev og give 14 dages frist til at betale. Der er ikke noget loft for, hvor mange gange lejeren kan få en rykker.

Undvig aldrig fra lejekontrakten

Uanset hvor godt du kender din lejer, må du aldrig lade ham flytte ind i lejligheden, uden at I begge har skrevet under på lejekontrakten. For uden en juridisk aftale har lejeren altid fat i den lange ende.

Det betyder blandt andet, at du ikke kan forhindre, at han har husdyr, ligesom du ikke har en slutdato på udlejningsperioden eller kan sætte huslejen op. Det samme gælder, hvis du laver en aftale med lejeren om, at han må blive i lejligheden så meget som en dag efter lejeperiodens udløbsdato.

Ingen særregler ved leje af møbleret lejlighed eller fremleje

Reglerne for udlejning af møbleret lejligheder er de samme, som hvis lejligheden ikke er møbleret. Blot med den tilføjelse, at det nu både er lejlighed og møbler, der skal afleveres i samme stand, som da lejeperioden begyndte. Derfor anbefaler vi, at du både fotograferer samtlige flader i lejligheden og møblerne. Særligt de møbler, man sidder på, da de er mest udsatte.

Del denne artikel