Udfyld lejekontrakten til beboelse rigtigt
Lejekontrakten til beboelse er et af de vigtigste papirer, når du vil sikre din investering. Laves den rigtigt én gang for alle, kan du glæde dig til, at de sikre penge tikker ind – måned efter måned. Og du undgår de udlejningssager, vi desværre jævnligt hører om, hvor kontrakten først får den nødvendige opmærksomhed, når lejeren er flyttet ind og problemerne opstået – og du ikke kan komme ud af kontrakten igen. Og det kan blive dyrt.
Ofte opstår problemerne, fordi mange private kun lejer ud få gange og derfor undervurderer nogle af de vigtige punkter i lejekontrakten. Eller fordi de i deres iver efter en god fortjeneste kommer til at tage sig godt betalt for det forkerte. Andre gange sker fejlene, når lejer er en ven eller bekendt. For her antager mange, at de ikke behøver være helt så formelle, fordi de kender hinanden.
Derfor anbefaler vi selvfølgelig, at du får en professionel til at lave kontrakten for dig, og blogindlægget her skal ses som baggrundsinfo, hvis du overvejer, om det vil være rentabelt for dig at leje boligen ud i stedet for at sælge den.
Samme lejeregler for hus og lejlighed
Fokuspunkterne i lejekontrakten er de samme, uanset om du skal bruge en lejekontrakt til udlejning af hus eller lejlighed. Og grundpræmissen er, at lejere er godt sikret, så hvis du ikke sikrer dig selv og din investering gennem en professionel lejekontrakt, vil de fleste regler om udlejning og lejekontraktlige vilkår gavne din lejer. Og din investering kan gå fra en gunstig forretning til en underskudsforretning.
De 2 vigtigste punkter i lejekontrakten er tidsbegrænsning og prisstigning.
- Er lejeperioden tidsbegrænset, skal du specifikt skrive det ind i kontrakten. Ellers risikerer du, at du ikke kan komme af med din lejer igen, fordi lejekontrakten i så fald vil være uopsigelig.
- Skriver du ikke huslejestigninger ind i kontrakten, kan du heller ikke hæve huslejen. Så det kan blive en dyr passage at springe over. Skriv både, hvor tit huslejen stiger, og om den stiger med en procentsats eller nettopris-indexet fra Dansk Statistik.
Øvrige relevante punkter i lejekontrakter til beboelse:
- Hvad skal lejeren betale i depositum og i forudbetalt husleje?
- Hvilken dato kan lejeren flytte ind?
- Hvor langt opsigelsesvarsel har I?
- Hvem skal betale for slutaflæsning af el, vand og varme?
- Hvilken internetadgang er tilknyttet boligen, og hvad koster det?
- Bliver der lavet en indflytningsrapport og en fraflytningsrapport?
- Hvem der står for den indvendige vedligeholdelse?
- Hvilken konkret person lejer du ud til?
Ofte giver det sig selv, men lejer du ud til en medarbejder, hvor firmaet betaler huslejen, er det i din interesse at få medarbejderens navn skrevet ind i kontrakten. Ellers risikerer du, at virksomheden løbende tilbyder lejligheden til andre medarbejdere eller konsulenter, du ikke har sagt god for
Som regel skrives huslejestigningen ind i §11, hvor du skal skrive alt ind, der fraviger en standardkontrakt.
Herudover kan punkterne til §11 være
- at lejer skal fraflytte 14 dage før lejeperiodens ophør, men betale for den fulde periode
- at der er begrænsninger ift., hvordan lejeren indretter boligen. Eksempelvis at det kræver dit samtykke at ændre farven på væggene
- at lejeren eller lejerens gæster ikke må ryge indenfor
- at lejeren ikke må have husdyr
- at lejeren ikke må korttidsudleje eller fremleje boligen
- at lejeren har brugsret til andre områder end boligen
Præciser også i kontrakten, at aftalen er betinget af, at lejeren betaler, som han skal.
Får du på et tidspunkt brug for at lave et tillæg til lejekontrakten, kan du få lavet en såkaldt allonge til kontrakten. Det kræver, at du og din lejer er enige om ændringen, hvilket understreger vigtigheden af, at kontrakten laves rigtig fra start.
Ring på 70 60 55 16 eller skriv til kontakt@libertyhousing.dk